2015. december 6., vasárnap

Dakotaraptor

Még November elején került publikálásra egy igencsak érdekes lelet. Egy Dromaeosauridae. De nem akármilyen...


Az egész még 2005-ben kezdődött, a dél-dakotai Harding megyében, ahol is Robert DePalma egy nagy termetű Dromaeosaruridae maradványaira bukkant, a felső Hell Creek formáció 66-millió éves homokkövében. Az állat a Dakotaraptor steini nevet kapta, a lelőhely és Walter W. Stein, neves paleontológus után.
Utahraptor (felül) és Dakotaraptor (alul), a testméretük hasonló, de a testfelépítésük eltérő (Joschua Knüppe alkotása)
Az állat hosszát 5,5 méterre, míg testtömegét körülbelül 200 kilogrammra becsülik, bár a leletek elég töredékesek. Rokonától, a hasonló méretű Utharaptor ostromaysorum-tól eltérően, azonban testfelépítése sokkal inkább kisebb termetű rokonaira, (mint a Velociratoptor vagy a Deinonychus) hasonlít. Ebből arra lehet következtetni, hogy az előbb említett nagy termetű rokonaitól eltérően, elég gyors mozgású ragadozó lehetett. Így valószínű, hogy akár Ornithomimusauriák is végezték a tányérján.
Dakotaraptor, Ornithomimus zsákmányával Emily Willoughbytól (látjátok az Ornithomimus fiókát?) 
Az előkerült leletek között volt, az állat hátsó lábának második ujján található megnagyobbodott karom is, amely még egy ekkora állathoz mérten is irreálisan nagynak tűnik. A karom (az azt fedő szaruborok nélkül!) 18cm hosszú. De talán nem ez a legfontosabb lelet, hanem egy nagyon jól megőrződött mellső láb, amelyen a tollak kapcsolódási helyei, a tollszárcsomók is megőrződtek. Sőt, több egyedtől származó leletanyag is előkerült. De, hogy miért is olyan érdekes ez az állat? Mert egyszerűen senki sem számított rá, hogy ekkora ragadozó élt a Tyrannosaurus mellett. A nem madár dinoszauruszok tényleg nem haldoklottak a kréta végén, de akkor vajon mi pusztíthatta el a őket?...
Az, hogy a a Hell Creek formáció felső rétegeiből került elő azt is jelenti, hogy a Saurianban is szerepelni fog. (R. J. Palmer) 
FORRÁS: Nat Geo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése